Z czym podawać whisky?

Z czym podawać whisky?

Szlachetny, mający ciepłą, brązową barwę trunek pochodzenia anglosaskiego jest znany wszystkim, choćby z filmów. Ma też wielu amatorów nad Wisłą, inni zaś piją go dla jego prestiżowego charakteru, chcąc np. w ten sposób uczcić jakiś sukces. Dowiedz się, jak należy go podawać.

Wedle gustu

Kwestie podawania i spożywania alkoholi są często bardzo drobiazgowo regulowane. Dotyczy to na przykład wina, które powinno się podawać w odpowiedniej temperaturze, kieliszkach, a nawet dbać o to, by trzymać naczynia w dłoniach we właściwy sposób. W przypadku whisky sztywne ramy nie obowiązują, dlatego też jest to trunek, którym można delektować się wedle własnych potrzeb i gustu. Dowolna jest między innymi temperatura serwowania —  można go podawać z lodem lub bez. Jest to też dobry składnik drinków, gdyż pasuje tak naprawdę do wszelkich innych alkoholi i napojów, jak cola czy tonik. W dodatku drinki takie można zrobić bardzo prosto, ot, wystarczy whisky połączyć z colą, dodać trochę lodu i plasterek cytryny.

Warto też zauważyć, że rodzajów tego trunku jest na rynku bardzo wiele, a ich walory, na czele ze smakiem, ale też moc i wyczuwalne nuty, mogą się mocno od siebie różnić. Pozwala to znaleźć odpowiedni dla siebie wariant —  jeśli dany produkt nie przypadnie do gustu wcale nie musi to oznaczać, że nie lubi się whisky, gdyż bardziej odpowiedni może być np. wyrób innej marki. Za najlepszą uchodzi szkocka odmiana, ale na pewno nie wszyscy zgodzą się co do tego, że faktycznie nie ma sobie równych.

Przekąski do whisky

Faktem jest, że spożywanie alkoholu zaostrza apetyt. Poza tym jego smak i walory mogą sprawiać, że dane pokarmy są jeszcze smaczniejsze. Mając to na uwadze, można whisky podawać na przykład z ciemną, dobrej jakości czekoladą, suszonymi owocami, deską serów, a także wędlin, a nawet z ciastami, np. z szarlotką.